Förskolan Brandbilen fyller 30 år!

Läs mer

Brandbilen

I slutet på 80-talet, närmare bestämt 1989, var det en grupp entusiastiska föräldrar som började fundera på att starta ett föräldrakooperativt dagis.

Historien fortsätter

Efter att ha informerat och satt upp intresselistor så var det i slutändan nio familjer som ville vara med och starta upp ett kooperativ. Då flera av dem arbetade på brandstationen så föll det sig naturligt att det skulle heta Daghemmet Brandbilen.

I mer än ett år pågick arbetet för att kunna starta upp dagiset. Det var studiecirklar, möten med kommunen och olika arbetsgrupper. Lokalen bestämdes till Scoutlokalen i Gullänget. Det är för övrigt samma lokal som används idag.

 • 1990
  Brandbilen startar

  Hösten 1990 anställdes personal och i Januari 1991 var det dags för dagiset att öppna.

 • 1991
  Brandbilen invigs

  Den 21 januari 1991 var det stor invigning och räddningschefen klippte det rödvita bandet och förklarade Daghemmet Brandbilen öppnat.

 • 2011
  20 år firas

  Det känns fantastiskt att Förskolan Brandbilen (som det nu heter) år 2011 firade 20 års jubileum. Alla familjer som var med och startade var inbjudna till en stor fest på förskolan.

 • 2020
  30 år firas

  Tack alla barn, föräldrar och person som under åren varit med på denna resa. Det är bara början på en fantastisk fortsättning, väl värd att fira.

Förskolans målsättning

Vår förskola är ett föräldrakooperativ vilket betyder att det är vi föräldrar som tillsammans väljer och prioriterar vad verksamheten ska fokusera extra på. Det betyder att målsättningen inte är statisk utan förändras över tid.

 • Vara utomhus

  I verksamheten prioriterar vi att låta barnen vara ute så mycket som möjligt. Det finns inga dåliga väder - bara dåliga kläder är en klyscha men något vi tror på. Ett exempel på hur vi arbetar för det är att alla barnen kommer i underställ på morgonen. Då går det både snabbare och enklare för personalen att låta dem gå ut och leka efter frukosten.

 • Äta bra mat

  Vidare lägger vi mer tid och pengar än kommunen på maten för att kunna prioritera ekologisk mat och en varierad kost. Anna, vår ansvariga i köket, brukar säga: Jag vill att barnen får så varierad kost att föräldrarna med gott samvete kan servera makaroner och korv hemma.

 • Transparans

  Utöver detta vill vi ha en transparent verksamhet där man som förälder får så god inblick som möjligt i verksamheten samt att alla, både personal och föräldrar alla bidrar på olika sätt efter tid och förmåga.